Smartlog v3 » basboell.dk » Nytårsønsker 2008 - lykke og helbred, nye partikler og den rette præsident
Opret egen blog | Næste blog »

basboell.dk

Liberal fysiker

Nytårsønsker 2008 - lykke og helbred, nye partikler og den rette præsident

1. Jan 2008 11:51, basboell

Jeg ønsker mig selvfølgelig først og fremmest et godt helbred og lykke til de mennesker jeg holder af. Jeg glæder mig helt enormt til at lære min lille datter rigtigt at kende - terminen er 2. februar.

 Nu hvor jeg har ændret overskriften på min blog til "liberal fysiker" (jeg er jo ikke længere kandidat for Venstre) kommer her mine ønsker for fysik og frihed.

 fysik: Det bliver et fantastisk år. Verdens største partikelaccelerator LHC (large hadron collider) åbner i CERN (Europas fælles forskningsenhed i Geneve). En underjordisk ring på over 20km, hvor protoner kollideres med kollossale energier - hvilket gør der kan opstå partikler vi ellers har set i universet siden dets begyndelse. Det bliver de højeste energier der nogensinde er undersøgt.

 Specielt regner de fleste fysikere med at Higgspartiklen bliver fundet. En partikel, der giver masse til alle andre elementarpartikler som quarker (som neutroner og protoner er dannet af) og elektroner. Stort set alle mener denne partikel må eksistere, men den er ikke opdaget endnu.

 Hvis vi er heldige, kan vi finde endnu mere. Måske findes supersymmetriske partikler. Det er partikelpartnere, til de partikler vi kender. For quarkerne findes squarkerne, for elektronen selektronen og for photonen (lys) findes photinoen osv. Denne symmetri vil  forklare hvorfor vores kendte fysik, kvantefeltteori, ikke bryder sammen ved høje energier.

 Så mit ønske er at LHC kommer til at køre efter planen, og at der bliver fundet nye , spændende partikler. Fx Higgs, supersymmetriske partnere, axioner, små sorte huller eller noget helt andet.

 I politik er mit ønske meget enkelt. At amerikanerne vælger en præsident, der ligesom Bill Clinton er tilhænger af global frihandel og tør sige det, en præsident der ikke svigte irakerne, og en præsident der ikke svigter vores idealer om menneskerettigheder og tager skarp og klar afstand for enhver form for tortur. Kort sagt, at amerikanerne vælger republikaneren John McCain, senator for Arizona. En avis i New Hampshire anbefalede ham med ordene, at McCain er en kandidat der vil fortælle os sandheden - også selvom det kan koste ham valgsejren. Sådan en mand er der brug for.

  Det er trist som samtlige demokrater tager afstnd for Bills frihandelprojekt, og løber om kap for protektionisme. Eller deres insisteren på at give op i Irak. Krigshandlinger skal styres fra præsidenten, og det duer ikke at kongressen vil detailstyre og fortælle verden, at hvis oprørene holder den kørende til 08, så opgiver amerikanerne. Det var uansvarligt, og gør i mine øjne samtlige demokratiske senatorer uegnede (kandidaterne Clinton, Obama, Dodd, Biden). Hos republikanerne er et par af kandidaterne alt for glade for amerikansk enegang og Guántanamo (Guiliani og Romney), og Huckabees politik er vanvid. Hans økonomiske ideer er helt uden hold i virkeligheden, og det at elwske Jesus er altså ikke nogen kvalifikation til at være præsident.

 McCain har turde være uenig med sit parti. Han har kritiseret Bushs økonomiske politik med kæmpe underskud og ufinansierede skattelettelser. Han stoppede love om tilladelse af tortur eller noget der lignede. Han har været krigsfange i Vietnam i 5 år. Han har snakket om klimaproblemer, før det blev almindeligt blandt republikanerne. Han ønsker internationalt samarbejde. Og så er han altså frihandelstilhænger uden forbehold. Og i 2002 sagde han allerede at det var rigtigt at gå i krig i Irak, men der var for få tropper. Det gentog han i 2003. Og 2004. Og 2005. Og 2006. I 2006 skete det så med Bush's "surge", og siden da er volden i Irak kraftigt på retur.

  

Kommentarer

 1. Daniel Madsen
  6. Jan 2008 22:38
  1

  " <title>Anders Basbøll - Kandidat til folketinget for Venstre pà Fyn</title> "

  Den skal du lige have ændret på dit "pegedomæne" ;) -- Godt nytår!

 2. cheap air jordan shoes
  15. Dec 2010 03:57
  2

  *Din artikel er fremragende, er stor, jeg kan lide det!

Anders Basbøll
Anders Basbøll

Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Tags

Arkiv