Smartlog v3 » basboell.dk » Hvad sker der for Venstres folketingsgruppe - støtte til Obama og fattigdom?
Opret egen blog | Næste blog »

basboell.dk

Liberal fysiker

Hvad sker der for Venstres folketingsgruppe - støtte til Obama og fattigdom?

4. Mar 2008 21:31, basboell

Jeg er forundret og skuffet over Venstres Folketingsgruppe - hvoraf de fleste i følge en undersøgelse håber Obama bliver præsident. Men hans udenrigspolitik er helt, helt gal. Hos befokningen er det også helt galt. 39% for Clinton, 39% for Obama og 5% for McCain.

Forleden da Fogh besøgte Bush forsvarede Fogh flot global frihandel til at skabe global udvikling og henviste til de mange nye jobs vi i den rige verden får igen for de fx industrijobs vi mister. Steffen Gram sluttede med at sige Foghs ord var som talt ud af Bushs mund. Korrekt, men han kunne have tilføjet "og Clintons. Bill Clintons."

Bills måske største præstation som præsident var frihandelsaftalen NAFTA med Canada og Mexico. Det har skabt kæmpe udvikling i Mexico og har også hjulpet USA og Canada. Men problemet med frihandel er at de få jobs vi mister, fx en fabrik, er lette at få øge på. De jobs vi vinder er knap så lette at se. De kommer enten fordi de fattigere lande kan købe flere af vores varer eller fordi vi kan få lavet produktion billigt udenlands, hvilket gør vores produkter konkurrrencedygtige. De jobs vi beholder er gode vellønnede jobs. Bare tænk på tøjindustrien i vestjylland. Syerskerne er væk, designere og logistikere er rykket ind - og sælger til hele verden. Dertil kommer at vi alle er forbrugere. Når vi kan købe billige kinesiske varer, bliver vi rigere. Frihandel er en gevinst for alle lande. Bare andre stats/regerings-ledere vil sige det så klart som Fogh.

Bill gennemførte NAFTA. Bush har fulgt op med frihandel med centralamerika CAFTA-DR. Nu konkurrerer Obama og Hillary om at være mest imod frihandel og NAFTA. Selvom om ingen af dem måske vil gøre alvor af at pille ved NAFTA, så er det uhyggeligt at tænke på en demokrat i det hvide hus. Det ødelægger formentlig chancen for en global frihandelsaftale i WTO - den såkaldte Doha-runde. Her er der endnu mere på spil. Hvis landene fjerner told og kvoter overfor hinanden, vil U-lande vinde mere økonomisk end de hvert år får i bistand. Det forstår Fogh - endda også de danske socialdemokrater - men ikke Obama eller Hillary Clinton. Specielt i Sydamerika er der i øjeblikket en kamp om sjælene. Nogle lande indgår handelsaftaler med USA (hvis ellers den demokratiske kongres godkender), andre fristes af Chavez og hans socialisme for det 21. århundrede. Dem der vender sig mod frihed og handel, har brug for at USA er klart på deres side og åbner sit marked.

John McCain derimod har klart og tydeligt talt for frihandel - uanset hvor upopulært det har været. Dertil kommer han konsekvent, som Danmark, har støttet aktionen i Irak. Han sagde endda allerede fra start at der skulle flere soldater. Det råd fulgte Bush først i 07, og siden er volden faldet.

Senatorerne Clinton og Obama har mest brugt krigen til at drille Bush. I stedet for at stemme for at trække tropperne hjem, har de forsøgt at stemme for bevillingerne til soldaterne - med tilføjet krav om at trække soldaterne hjem til en bestemt dato. Sådan kan man ikke gøre når man har soldater i en kampsituation. Kære terrorister, hold ud halvandet år (eller hvorlænge det nu var) så vinder i. Det er useriøst, og tragisk. McCain har holdt fast på sin holdning til Irak, også da det i sommers så ud til at ødelægge hans chance for at blive præsident.

Jeg holdt demokraten John Kerry i 2004. Bl.a. fordi han støttede Irakkrigen og frihandel. Men som valgkampen skred frem, blev han lidt mere protektionistisk - presset af John Edwards. Denne gang er begge demokrater værre end Edwards var dengang.

Dengang trak Bushs tvivlsomme forhold til forhørsmetoder og Guántanamo i Kerrys retning. Men her har McCain vist at han tør trodse sit parti. Blandt andet fik han et klart torturforbud igennem. Og han vil lukke Gúantanamo.


Kampen for demokrati og frihandel er altid vigtig. Og denne gang er der virkelig en forskel. Der er selvfølgelig andre emner end frihandel og kampen for demokrati demokrati. Men hvad er vigtigere? Lad os håbe McCain vinder....

Kommentarer

  1. Cheap Beats By Dre
    27. Nov 2012 07:20
    1

    positiveS certainties, and all of which can only, strictly speaking, be considered as mere beliefs, at the very best only founded on a presumed recurrence of certain successive combinations of
    entrance to the choir. Near the grave o f Sir C.Wren is a tablet, inscribed to the memory of Dr.

Anders Basbøll
Anders Basbøll

Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Tags

Arkiv