Smartlog v3 » basboell.dk » Hvad sker der for Venstres folketingsgruppe - støtte til Obama og fattigdom?
Opret egen blog | Næste blog »

basboell.dk

Liberal fysiker

Hvad sker der for Venstres folketingsgruppe - støtte til Obama og fattigdom?

4. Mar 2008 21:31, basboell

Jeg er forundret og skuffet over Venstres Folketingsgruppe - hvoraf de fleste i følge en undersøgelse håber Obama bliver præsident. Men hans udenrigspolitik er helt, helt gal.

Forleden da Fogh besøgte Bush  forsvarede Fogh flot global frihandel til at skabe global udvikling og henviste til de mange nye jobs vi i den rige verden får igen for de fx industrijobs vi mister. Steffen Gram sluttede med at sige Foghs ord var som ud af Bushs mund. Korrekt, men han kunne have tilføjet "og Clintons. Bill Clintons."

Bills måske største præstation som præsident var frihandelsaftalen NAFTA med Canada og Mexico. Det har skabt kæmpe udvikling i Mexico og har også hjulpet USA og Canada. Men problemet med frihandel er at de få jobs vi mister, fx en fabrik, er lette at få øge på. De jobs vi vinder, enten fordi de fattigere lande kan købe mere eller fordi vi kan få lavet produktion billigt udenlands, hvilket gør vores produkter konkurrrencedygtige. De jobs vi beholder med design, markedsføring, logistik osv osv. Men gevinsten er der. 

Bill gennemførte NAFTA. Bush har fulgt op med frihandel med centralamerika CAFTA-DR. Nu konkurrerer Obama og Hillary om at være mest imod frihandel og NAFTA. Selvom om ingen af dem måske vil gøre alvor af at pille ved NAFTA, så er det uhyggeligt at tænke på en demokrat i det hvide hus. Det ødelægger formentlig chancen for en global frihandelsaftale i WTO - den såkaldte Doha-runde. Her er der endnu mere på spil. Hvis landene fjerner told og kvoter overfor hinanden, vil U-lande vinde mere økonomisk end de hvert år får i bistand. Det forstår Fogh - endda også de danske socialdemokrater - men ikke Obama eller Hillary Clinton.

 John McCain derimod har klart og tydeligt talt for frihandel - uanset hvor upopulært det har været. Dertil kommer han konsekvent, som Danmark, har støttet aktionen i Irak. Han sagde endda allerede fra start at der skulle flere soldater. Det råd fulgte Bush først i 07, og siden er volden faldet.

Senatorerne Clinton og Obama har mest brugt krigen til at drille Bush. I stedet for at stemme for at trække tropperne hjem, har de forsøgt at

Anders Basbøll
Anders Basbøll

Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Tags

Arkiv

Relaterede