Smartlog v3 » basboell.dk » Fantastisk irakisk valg- stor sejr til tværreligiøse, sejr til opposition
Opret egen blog | Næste blog »

basboell.dk

Liberal fysiker

Fantastisk irakisk valg- stor sejr til tværreligiøse, sejr til opposition

27. Mar 2010 22:35, basboell

Jeg blev opmuntret da jeg første gang hørte om tværreliøse lister i Irak. At både ministerpræsident Al-Maliki havde dannet sin egen lov-koalition også med sunnier (og havde forladt ren shiakoalition), men også at tidl. ministerpræsident Allawi har dannet bred koalition med mange sunnier. Valgresultatet er forrygende. Begge disse koalitioner er blevet større end den shiitiske alliance og har tilsammen flertal (men de er ikke allierede).

Det er fantastisk. Det glæder mig også at Allawi vandt. Jeg har ikke selv sat mig ind i deres program, men The Economist betegner Allawi som den mest sekulære, og Allawis koalition er også mere balanceret mellem etniske grupper, og han vandt i sunniområder. Desuden er Economist med tiden blevet mere og mere bekymrede for Al-Malikis hang til autoritativ magt. Og det er måske noget af det mest fantastiske. Oppositionen har kunnet vinde, og udenladske observatører er generelt positive. Okay, regeringen klager så, og tonerne fra Al-Maliki er ikke rare - fx gør han opmærksom på han er øverstkommanderende.....

Men sammelign lige engang med naboerne. For det første er den arabiske verden helt generelt utroligt lukket. Er der et eneste land med arabisk flertal, der har troværdige valg? Tjah, måske Libanon, Men de har underlig deling af magten mellem etniske grupper ideres love.  Men i Irak har de frie valg og det på trods af landet er mere splittet i grupper end vmange andre lande.

Mange stemplede os der støttede invasionen og den senere overgivelse af magten til irakerne som naive. At et demokrati ikke kunne fungere. Nu er det det førende i regionen. Der er mange ting i Irak der fortsat er bekymrende. Men alligevel.

Jeg nærer stadig det håb at demokrati  kan sprede sig. Jeg er sikker på at arabere også ønsker at bestemme over statsmagten, i stedet for omvendt. Og det er altså meget, meget sværere at forklare folk at demokrati er noget vestligt anti-muslimsk noget i fx Irak eller Syrien, hvis borgerne kan se deres naboer i Irak stemme frit uden at Irakerne er blevet mindre muslimske eller arabiske af den grund.

Det tværreligiøse står i kontrast til Nordirland, der til valget i maj (formentlig), kan stemme på 2 protestantiske og to katolske partier (måske en dansk betegnelse. Her i England bruges betegnelsen loyalist [mod kronen] og republikaner [ønsker del i Irske republik] - men det følger meget de religiøse linjer.). Og så er der det liberale Allianceparti, der altid kommer sidst af de 5.

Nordirland er mere fredelig end Irak. Men når man tænker på at Langfredag fredsaftalen i Nordirland er mere end 10 år gammel og stoppede terrorisme, ikke noget der lignede borgerkrig, mens Irak blev befriet for Saddam i 2003, og når man tænker på de grusomheder der er sket i Irak, så er det alligevel utroligt.

Kommentarer

 1. michael kors outlet
  16. Mar 2012 10:20
  1

  It's not that I dislike my friends even though they're like that sometimes. Not at all. We argue over trivial things, but it's never anything serious. Us three have been very close since elementary school. My friends are chill and fun,
  christian louboutin shoes: http://www.christianlouboutinsalesshop.com/
  but also incorrigible pranksters who get in trouble often. Sometimes they get me involved too, against my will.
  michael kors handbags: http://www.michaelkorshandbagstore.net/
  michael kors handbags: http://www.outletmichaelkorshandbags.com/
  I either get mad or excited, but either way I'm never bored with Hans and Nick. Still, it's probably better that we can start on a clean plate now that we're going to a new school where no one knows about our reputation.

Anders Basbøll
Anders Basbøll

Kalender

« July 2018 »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Tags

Arkiv

Relaterede